„Michelin“ pristato antrąjį MICHELIN Gido Lietuvai leidimą. MICHELIN gidų inspektoriai visus metus keliavo po šalį ieškodami geriausių restoranų. Iš viso MICHELIN Gidas Lietuvoje rekomenduoja 37 restoranus – keturi nauji restoranai išskirti MICHELIN Bib Gourmand įvertinimu už puikią kokybę ir gerą kainos bei kokybės santykį, o du restoranai pelnė MICHELIN Žaliąją žvaigždę už tai, kad yra pavyzdys sąmoningesnei gastronomijai.
„Lietuva yra labai pažangi šalis, ir mums malonu matyti, kad nuo pirmojo MICHELIN Gido Lietuvai pristatymo praėjusiais metais šalies gastronomijos scena toliau vystosi ir plečiasi – tiek tobulėjant esamiems restoranams, tiek atsirandant įvairiems naujiems. Lietuviai pelnytai didžiuojasi savo kulinarinėmis tradicijomis, kurios ir toliau gyvuoja visoje šalyje esančiose maitinimo įstaigose, ir tai ypač atsispindi šiemet skirtoje naujoje Žaliojoje žvaigždėje restoranui, kuris remiasi savo vietovės paveldu – tiek pastato, kuriame įsikūręs, tiek patiekalų požiūriu“, – sako Gwendal Poullennec, tarptautinis MICHELIN gidų direktorius.
Pasak jo, šių metų atranka taip pat parodo, kad Lietuvoje galima rasti puikų kainos ir kokybės santykį – tai traukia tiek vietinius, tiek svečius iš užsienio. Skyrus keturis naujus Bib Gourmand apdovanojimus, kurių skaičius padvigubėjo lyginant su pernai, dar kartą įrodoma, jog tai šalis, prieinama ir atvira visiems.
Keturiems restoranams suteikta po vieną MICHELIN žvaigždę
MICHELIN žvaigždės skiriamos restoranams, kurių virtuvė išsiskiria ypatingu meistriškumu, remiantis penkiais visuotiniais kriterijais: ingredientų kokybe, skonių darna, technikos valdymu, šefo asmenybės atsiskleidimu per jo kuriamą virtuvę ir, ne mažiau svarbu, nuoseklumu – tiek visame valgiaraštyje, tiek laikui bėgant. Visi keturi restoranai, kurie gavo po vieną MICHELIN žvaigždę pirmajame Gido leidime, šiemet savo įvertinimą išlaikė.
Vilniuje įsikūręs Demo – tai išskirtinis konceptas, kuris dieną veikia kaip kavinė, o savaitės eigoje transformuojasi į restoraną. Jo monochrominis interjeras atspindi virtuvės stilių – drąsą ir subtilumą vienu metu. Šefas ir savininkas Tadas Eidukevičius – brandus savo požiūriu ir kūrybiškumu, gebantis pažvelgti į ingredientus ir maistą kitaip nei daugelis. Jis siūlo du išradingus degustacinius meniu, kuriuose kiekvienas patiekalas kelia susižavėjimą.
Džiaugsmas įsikūręs elegantiškame istoriniame pastate pačioje Vilniaus širdyje. Restoranas suskirstytas į kelis modernius, industrinio stiliaus valgomuosius, išsidėsčiusius po visą pastatą. Čia patiekiami lengvai suprantami, minimalistinio stiliaus patiekalai, kuriuose atsiskleidžia pagrindinių ingredientų skonis – tai sukuria išskirtinai įsimintiną patirtį. Svečiai gali rinktis degustacinį meniu arba susidaryti savo vakarienę iš à la carte patiekalų, kurių pagrindą sudaro bendro valgymo lėkštės.
Vilniaus senamiestyje įsikūręs jaukus kiemelis su parduotuvėlėmis ir maitinimo įstaigomis – viskas priklauso tai pačiai komandai. Šio ansamblio pažiba – Nineteen18, industrinio stiliaus restoranas, išsiskiriantis maloniai atsipalaidavusia atmosfera. Jų ūkis atlieka esminį vaidmenį tiekimo grandinėje, o pasididžiavimas naudojant savo užaugintus ingredientus jaučiamas kiekviename kąsnyje. Meniu sudaro maždaug 10 tarpusavyje sklandžiai susiliejančių patiekalų.
Taip pat Vilniuje įsikūręs Pas mus – pavadinimas, kuris laisvai išvertus reiškia „pas mus namuose“ ir puikiai atspindi šio restorano esmę. Tai išties ypatinga vieta, kuriai vadovauja šefė ir savininkė Vita Bartininkaite kartu su šaunia savo komanda. Čia jaučiama tikra aistra ir energija – visa komanda stengiasi, kad kiekvieno svečio patirtis būtų nepaprastai maloni. Meniu – sezoninis netikėtumas. Vita dažnai lankosi mamos darže, pati renka laukinius augalus, o iš šių gėrybių gimsta kūrybiški, harmoningai susiliejantys patiekalai.
Aštuoniems restoranams skirtas MICHELIN Bib Gourmand apdovanojimas
Pavadinimas Bib Gourmand kilo nuo oficialaus Michelin žmogeliuko vardo – Bibendum. Šis apdovanojimas skiriamas restoranams, kurie siūlo puikios kokybės maistą už prieinamą kainą.
2025 m. keturi restoranai pirmą kartą įvertinti Bib Gourmand apdovanojimu:
Vienas iš Momo Grill ir Monai šeimos narių – Augustin – tai elegantiška, minimalistinė vieta, kur vintažinės komodos, nukrautos vyno buteliais, stovi po įspūdingais netikromis žvakėmis dekoruotais šviestuvais. Atsipalaidavusi atmosfera dera su ryškiais, spalvingais patiekalais, kuriuose dera Viduržemio jūros ir Artimųjų Rytų skoniai. Meniu siūlomas dviem formatais: dauguma patiekalų – tai šiuolaikiškos, augalinės kilmės mažosios lėkštės (po tris kiekvienam svečiui plius desertas – puikus pasirinkimas), tačiau yra ir trys pagrindiniai patiekalai, kurių pagrindas – žuvis arba mėsa. MICHELIN Gido inspektoriai ypač pabrėžė ropę su vėžių uodegėlėmis, dan dan padažu, kalendra ir lazdynų riešutais, kurios ragavo jaukioje kiemo terasoje.
Vilniuje įsikūręs B’ARN Bistro – tai itin nedidelė, bet labai jauki erdvė, kurioje svečiai pasijunta lyg vakarieniautų pas senus draugus namuose. Pavadinimas simbolizuoja vietą, kur prasidėjo šefo kulinarinis kelias – mažą daržinę jo močiutės sode – ir kartu yra nuoroda į patį šefą: „by Arnas“. Šefo virtuvė – itin asmeniška, įkvėpta jo kelionių po Japoniją, Tailandą, Meksiką ir Levantą. Drąsūs, spalvingi patiekalai skirti dalytis visam stalui, o pikantiški pagardai suteikia dar daugiau skonio. MICHELIN Gido inspektoriai ypač išskyrė dorado crudo su žaliuoju kariu ir kiaulienos tostadas su ananasų salsa.
Nors El Gato Negro įsikūręs Vilniuje, vos įžengus vidun pasijunti lyg atsidūręs Meksikoje – virš galvos kabo sombrerai, aplinkui – spalvingi meksikietiški motyvai, kuriantys gyvybingą atmosferą. Šefas – lietuvis, tačiau puikiai žino, kur ieškoti tinkamų ingredientų ir kaip juos apdoroti, kad sukurtų autentiškus ir malonius skonius. Kainos tokios pat draugiškos kaip ir svetinga komanda, todėl tai ideali vieta smagiam vakarui su draugais – patiekalai čia sukurti dalintis. MICHELIN Gido inspektoriams ypač patiko jautienos liežuvio takai, dūmu kvepianti dorada „al pastor“ ir traškūs, auksiniai čiurosai.
Tuo tarpu Kristoforas įsikūręs pačioje Vilniaus rotušėje – įspūdingame pastate, kuris laikomas vienu ryškiausių klasicizmo architektūros pavyzdžių Lietuvoje. Pirmame aukšte veikia stilingas ir elegantiškas restoranas su mėlynu freskomis puošta lubų skliautu. Virtuvė – taip pat klasikinė, derinanti prancūziškos ir itališkos kulinarijos elementus. Skoniai sodrūs, tačiau išpildyti subtiliai. MICHELIN Gido inspektoriams ypač įsiminė žuvienė, patiekiama kaip skaidrus konsomė, elniena „Rossini tournedos“ stiliumi bei netikėtas, bet žavus desertas su šokoladu ir baravykais. Atsižvelgiant į lokaciją, kainos itin pagrįstos – ypač verslo pietų meniu.
Šie naujieji restoranai prisijungia prie jau anksčiau įvertintų Bib Gourmand restoranų, kurie visi išlaikė savo apdovanojimus ir 2025 metams. Tai:
14Horses Vilniuje – seserinė vienos MICHELIN žvaigždės Nineteen18 ir MICHELIN Žaliąja žvaigžde įvertinto Red Brick restoranų vieta. Čia vyrauja elegantiškas, minimalistinis interjeras ir atsipalaidavusi atmosfera. Drąsūs, ryškūs skoniai pateikiami originaliomis kombinacijomis, o meniu – lankstaus formato.
Gaspar’s – jaukus kaimynystės restoranas Vilniuje, įsikūręs tarp Senamiesčio ir Naujamiesčio. Šefas Gaspar Fernandes gimė Goe, Indijoje, tačiau turi portugališkų šaknų, todėl jo dosni virtuvė – intriguojantis šių dviejų šalių skonių derinys.
Le Travi Vilniuje – tikra vietinių mėgstama vieta smagiam vakarui. Genujoje gimęs Mattia sukūrė autentišką itališką osteria, įsikūrusią dviejuose kambariuose, kur siūloma „nonnos“ stiliaus virtuvė su grynu itališku charakteriu.
Nüman Kaune – draugiškas, istorija alsuojantis bistro šiek tiek atokiau nuo miesto centro. Čia vyrauja subtilus, jaukus stilius, o patiekalai – modernūs, skoniais paremti ir kūrybiškai paruošti.
Du restoranai papildė pagrindinį MICHELIN Gido sąrašą
Patekimas į MICHELIN Gidą jau savaime yra kokybės ženklas. Šiemet pagrindinį atrankos sąrašą sudaro 25 restoranai, kurių išskirtinė virtuvė paliko puikų įspūdį MICHELIN inspektoriams – tarp jų ir dvi naujos vietos.
Alba Bistro, įsikūręs Klaipėdoje, Didžiosios Teatro aikštės kampe, – tikrai svetingas itališkas restoranas. Ryškiaspalviai keramikos dirbiniai ir spalvingi paveikslai baltų sienų fone sukuria pajūrio osteria atmosferą, tarsi būtum Amalfio pakrantėje. Nors šefas – lietuvis, jo virtuvė – autentiškai itališka: patiekalai ruošiami kruopščiai, dosniomis porcijomis ir puikiai subalansuotais skoniais. MICHELIN Gido inspektoriams ypač patiko neapolietiško stiliaus picos, suktinis snieginių krabų raviolis su beurre blanc padažu bei osso bucco su Milano risotu ir gremolata.
Prie Vilniaus restoranų prisijungia prabangusis MOTÍF, įsikūręs netoli Rotušės aikštės. Aksominės kėdės, gyva elektroninė muzika ir energinga atmosfera pritraukia stilingą publiką – tą, kuri nesibaimina artimų stalų ir kaimynų alkūnių. Čia aukščiausios kokybės ingredientai pateikiami šiuolaikiškuose japoniškuose patiekaluose su subtiliais pasaulinės virtuvės atspalviais – nuo itališkų iki Lotynų Amerikos. MICHELIN inspektorių favoritai: sušiai ir tataki su naminiais pagardais, juodasis menkė su yuzu miso bei juostinis jautienos kepsnys su chimichurri.
Visas rekomenduojamų restoranų sąrašas:
Alba Bistro, Klaipėda – Naujas
Amandus, Vilnius
Apvalaus Stalo Klubo, Trakai
Arrivée, Kaunas
Da Antonio, Vilnius
DIA, Kaunas
Dine, Vilnius
Elven, Vilnius
Ertlio Namas, Vilnius
Fabrikėlis, Vilnius
Farmer & The Ocean, Vilnius
HeJi, Vilnius
Justa Pasta, Vilnius
Momo Grill, Vilnius
monai, Klaipėda
Monte Pacis, Kaunas
MOTÍF, Vilnius – Naujas
Pacai, Vilnius
Protėviai, Vilnius
Red Brick, Radiškis
Somm, Vilnius
Stebuklai, Vilnius
Stikliai, Vilnius
Telegrafas, Vilnius
Uoksas, Kaunas