Receptai

Kalėdinė duona (receptas)

  • 600 g šilto (bet ne karšto!) vandens;
  • 300 g viso grūdo ruginių miltų;
  • 300 g kvietinių miltų;
  • pakuotės sausų mielių;
  • 100 g džiovintų spanguolių;
  • 150 g karijų riešutų;
  • 75 g aguonų;
  • 2 šaukštų cinamono;
  • 1 šaukšto druskos;
  • 1 šaukšto rudojo cukraus;
  • truputį sviesto arba aliejaus skardai patepti.

P. S. Mieles galima keisti ir natūraliu raugu – tuomet jo prireiks 100 g, o tešlos kildinimas pailgės iki 4–5 val. 

Gaminimo eiga:

1. Riešutus truputį pasmulkinkite ir visus produktus sumaišykite dideliame dubenyje (tešla dar kils).

2. Uždenkite dubenį drėgnu rankšluostuku ir palikite šiltame namų kampe pakilti – prireiks  maždaug 1–1,5 val., priklausomai nuo temperatūros namuose. Tešlos tūris turi padidėti 1,5 karto.

3. Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą ir kepimo popieriumi išklotą formą. Dėkite ją į šaltą orkaitę ir 150 °C temperatūroje kepkite apie 1–1 val. 15 min. Pirštais pastuksenus į duonos paviršių, turėtų girdėtis duslus garsas. Jei norite, kad duona stipriau paskrustų, kepimo pabaigoje galite įjungti vėjelį. 

4. Pjaustykite tik visiškai atvėsusią duoną.

Už receptą dėkojame „Rimi“.

Jums gali patikti

silkė
Receptai

Šefo pasiūlymas šventiniam stalui – vokiškai paruošta silkė ant bulvių riekelių

Vieno didžiausių Kaune, Centrinio Kauno turgaus prekiautojams žuvimi dabar įtemptas metas. Kalėdų šventėms besiruošiantys kauniečiai gausiai perka tradicines šiam laikotarpiui
Kiaušinis
Receptai

3 būdai sėkmingai išvirti kiaušinį be lukšto

Be lukšto virti kiaušiniai? Priešingai nei gali pasirodyti, juos pagaminti nėra sunku, sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė ir dalijasi