- 600 g šilto (bet ne karšto!) vandens;
- 300 g viso grūdo ruginių miltų;
- 300 g kvietinių miltų;
- pakuotės sausų mielių;
- 100 g džiovintų spanguolių;
- 150 g karijų riešutų;
- 75 g aguonų;
- 2 šaukštų cinamono;
- 1 šaukšto druskos;
- 1 šaukšto rudojo cukraus;
- truputį sviesto arba aliejaus skardai patepti.
P. S. Mieles galima keisti ir natūraliu raugu – tuomet jo prireiks 100 g, o tešlos kildinimas pailgės iki 4–5 val.
Gaminimo eiga:
1. Riešutus truputį pasmulkinkite ir visus produktus sumaišykite dideliame dubenyje (tešla dar kils).
2. Uždenkite dubenį drėgnu rankšluostuku ir palikite šiltame namų kampe pakilti – prireiks maždaug 1–1,5 val., priklausomai nuo temperatūros namuose. Tešlos tūris turi padidėti 1,5 karto.
3. Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą ir kepimo popieriumi išklotą formą. Dėkite ją į šaltą orkaitę ir 150 °C temperatūroje kepkite apie 1–1 val. 15 min. Pirštais pastuksenus į duonos paviršių, turėtų girdėtis duslus garsas. Jei norite, kad duona stipriau paskrustų, kepimo pabaigoje galite įjungti vėjelį.
4. Pjaustykite tik visiškai atvėsusią duoną.
Už receptą dėkojame „Rimi“.