Mityba

Triušiena: kuo ypatinga, kodėl verta valgyti ir kaip gaminti?

Triušiena – viena liesiausių ir mažiausiai riebalų turinti mėsos rūšis. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl šios priežasties žmonėms, kurie valgo mėsą, vertėtų paragauti triušienos ir ja paįvairinti savo mitybos racioną. Triušiena puikiai tinka ir vaikams, o iš jos galima pasigaminti daugybę skirtingų patiekalų – nuo triušienos sultinio ar troškinio su daržovėmis, iki sultingų kepsnių ar mėsainių.

Triušiena – liesesnė mėsa

Triušiena, kaip ir vištiena ar kalakutiena, priskiriama liesos mėsos kategorijai. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šią mėsos rūšį reikėtų skanauti dažniau, o mitybos racione triušiena puikiai papildys tiek suaugusių, tiek vaikų valgiaraštį.

„Iš sveikatai palankios mitybos pusės, triušiena priskiriama baltos mėsos rūšiai ir, lyginant su raudona mėsa, galėtų būti skanaujama dažniau, maždaug 3–4 kartus per savaitę. Triušiena turi visas mėsai būdingas maistines medžiagas: baltymų, B grupės vitaminų, geležies ir kitų mikroelementų, tačiau kartu tai – pakankamai lengvai virškinama ir gerai įsisavinama mėsos rūšis. Dar vienas triušienos privalumas yra tas, kad ji turi labai nedaug riebalų“, – pasakoja E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, kad į vaikų mitybos racioną triušiena galėtų būti įtrauka maždaug nuo 8 gyvenimo mėnesio: „Kūdikių ir mažų vaikų mitybos racione pirmiausia turėtų atsirasti liesos mėsos rūšys, tad triušiena būtų išties puikus pasirinkimas. Vengti triušienos turėtų tik tie, kurie jai alergiški. Visiems kitiems – vertinga paragauti triušienos ir šia mėsos rūšimi praturtinti tiek vaikų, tiek savo mitybos racioną.“

Kaip paruošti triušieną kepimui?

Jei įsigijote visą triušį, prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria jį pjaustyti panašiai kaip vištą.

„Pirmiausia atskirkite kojas, paskui išpjaukite šonkaulius ir pilvo dalį. Nugaros dalį galima palikti kaip vieną gabalą arba nuo kaulų atskirti išorinę filė. Jei ruošiate triušieną kepti ant grilio, supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais, kuriuos patogu bus valgyti ir vaikams“, – pataria „Rimi“ atstovė.

Perkant triušieną ir norint įsigyti kuo kokybiškesnę mėsą visuomet vertėtų atkreipti dėmesį į keletą kokybės tikrinimo kriterijų.

„Triušiena turi būti šviesiai rožinės, balsvos spalvos, negleivėta ir be pašalinių kvapų. Jei perkate triušieną vakuume – taip pat įvertinkite mėsos spalvą ir skysčio kiekį pakuotėje: jei kartu su mėsa yra daug skysčio, gali būti, jog triušiena buvo užšaldyta“, – sako E. Krasauskienė.

Ji priduria, kad šalia grilintos triušienos puikiai tiks šviežių arba kepsninėje keptų daržovių garnyras, traškios bulvytės ir mėgstami pigesni padažai, o ją marinuojant – švelnūs pigesni prieskoniai: „Šalia triušienos puikiai dera truputis šviežių žolelių ir, žinoma, druska bei šviežiai malti pipirai.

Prieskonius naudokite pagal skonį, o triušienos marinato pagrindui rekomenduoju išbandyti kefyrą, jogurtą, švelnias garstyčias ar pomidorų pastą. Nors mėsos minkštumas priklauso ne tik nuo marinavimo būdo, bet ir nuo triušio dalies, jo auginimo ar amžiaus, storesnius triušienos gabalėlius, pavyzdžiui, kumpelius patarčiau pamarinuoti apie porą valandų, o likusius – prieš pat kepimą. Marinatą į mėsą gerai įtrinkite rankomis.“

RECEPTAS: Triušienos mėsainiai su „Buffalo“ padažu

Jums gali patikti

sorų kruopos
Mityba

Sorų kruopos – ir pigios, ir vienos sveikiausių

Rūpinantis sveikata, vis dažniau ieškoma maisto produktų, kurie ne tik pasotintų, bet ir turėtų organizmą stiprinantį poveikį. Gilinamasi į įvairius
Ryžių patiekalas
Mityba

Viskas apie ryžius – dietologės patarimai

Ne paslaptis, kad dažnai pasibaigus didžiosioms žiemos šventėms ir gardžių vaišių likučiams, tenka vėl pradėti sukti galvą dėl dienos patiekalų