Net jei esate užkietėjęs sveikatai palankaus maisto propaguotojas, sutikite, kad kartais tikrai neatsilaikote prieš greitojo maisto gundymus – o vaikų ypač mėgstami dešrainiai dar ir pigūs bei paprastai pagaminami.
Vis tik, nors tai skanus ir lengvai paruošiamas patiekalas, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad perdirbti mėsos gaminiai neturėtų tapti dažnai mitybos racione atsiduriančiu produktu, o dešrelės negali pakeisti liesos mėsos ar paukštienos. Be to, visada pravartu peržvelgti jų sudėtį.
Kaip išsirinkti kokybiškiausias dešreles?
Teigiama, kad pirmieji dešrainiai („hot dogs“) buvo parduoti dar 1867 metais, Konio saloje, Niujorke. Vokiečių imigrantas Čarlzas Feltmanas sugalvojo patogų būdą paplūdimio lankytojams pardavinėti Frankfurto dešreles: kartu su ilga bandele ir padažu – kad valgant nereikėtų nei indų, nei įrankių. Paprastas, pigus ir greitai paruošiamas patiekalas greitai išpopuliarėjo įvairiose šalyse: jam naudojami įvairūs padažai, šviežios bei marinuotos daržovės, skirtingos dešrelių ir bandelių rūšys.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria jas rinktis aukščiausios rūšies ir sveikatai palankiausios sudėties: „Prieš įsigyjant dešreles, kaip ir bet kurį kitą gaminį, reikia skaityti, kas yra jų sudėtyje: tada bus aišku, iš ko pagaminta dešrelė ir kiek joje yra mėsos bei kitų priedų. Sveikatai palankiausios dešrelės turėtų būti pagamintos iš vienos rūšies mėsos. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į jose esantį mėsos kiekį, druskos ar kitų priedų sąrašą. Gaminio kokybę išduoda ir pačių dešrelių išvaizda. Jos turėtų būti natūralios spalvos.“
Gydytoja dietologė įspėja nepiktnaudžiauti nei virtomis pieniškomis, nei sūdytomis ar rūkytomis dešrelėmis: „Jospriskiriamos perdirbtiems mėsos gaminiams, todėl dešreles vartoti reikėtų saikingai. Per savaitę tiek vaikams, tiek suaugusiems jų galima suvalgyti iki porcijos (apie 50 gramų). Svarbu neužmiršti, kad sveikatai visuomet palankiausia valgyti ne perdirbtus, bet natūralius, pramoniniu būdu neapdorotus produktus. Nors dešrelės yra išeitis skubantiems, mitybos racione jos neturėtų pakeisti liesos mėsos ar paukštienos“, – primena gydytoja dietologė.
Pasak dr. E. Gavelienės, remiantis Europos sąjungos reglamentais, aukščiausios rūšies dešrelės turi būti gaminamos tik iš mėsos žaliavų. Jų gamyboje neleidžiama naudoti baltyminių mėsos pakaitalų, krakmolo, sojos ar kitų grūdinių kultūrų skaidulų bei mechaniškai atskirtos mėsos.
Paprasta, pigu, lengvai pagaminama
Paprasčiausią dešrainį sudaro vos trys ingredientai – perpjauta bandelė, į jos vidų įdėta pieniška dešrelė ir pomidorų bei garstyčių padažas. Tuo tarpu yra dar daug jo variantų: su įvairiomis bandelėmis, skirtingais padažais, šviežiomis, raugintomis, marinuotomis daržovėmis ar jų miksu.
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad dešrainiams tinka tiek pieniškos, tiek rūkytos dešrelės, o jų pasirinkimas prekybos centruose tikrai platus – nuo kiaulienos ir jautienos iki vištienos ar kalakutienos.
„Rimi“ dešrainių dienai siūlo pasigaminti spalvingų korėjietiškų dešrainių ant iešmelių – tokiais tikrai nustebinsite šeimą ir draugus.
RECEPTAS
Korėjietiški dešrainiai
Patiekalui (6 porcijoms) reikės:
- 4 a. š. kepimo miltelių;
- 300 g kvietinių miltų;
- 240 ml pieno;
- 1 a. š. druskos;
- 4 v. š. cukraus;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 300 g fermentinio sūrio lazdelių;
- 400 g „Panko“ džiūvėsėlių;
- 2 l aliejaus.
Padažui reikės:
- 2 v. š. aitriųjų paprikų pastos;
- 300 g pomidorų padažo;
- 2 a. š. medaus;
- 2 v. š. garstyčių.
Gaminimo eiga:
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Šio sausų produktų mišinio viduryje padarykite duobutę, įmuškite į ją kiaušinius ir supilkite pieną. Viską gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę.
Paruoštą tešlą supilkite į aukštą indą ir padėkite į šaldytuvą, kol jos prireiks.
Sūrio lazdeles išilgai užmaukite ant bambukinių ar medinių iešmelių. Apibarstykite jas 2 šaukštais miltų ir padėkite į šaldiklį 20 min.
Aliejų gruzdintuvėje įkaitinkite iki 170 °C.
Ant iešmelių suvertas sūrio lazdeles pamirkykite paruoštoje atšaldytoje tešloje. Tešla turi visiškai padengti sūrio lazdeles. Ištraukite jas iš tešlos, lengvai sukdami.
Į platų dubenį supilkite „Panko“ džiūvėsėlius. Labai greitai apvoliokite juose tešloje pamirkytas sūrio lazdeles, lengvai prispausdami rankomis. Tuomet atsargiai panardinkite lazdeles į gruzdintuvėje įkaitintą aliejų. Sūrio lazdelės gruzdintuvėje neturi liestis tarpusavyje. Kepkite 5–7 min. kiekvieną arba kol pasidarys rusvai auksinės spalvos. Ištraukite iš aliejaus ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų ir nudžiūtų.
Padažo, kurį reikėtų pasigaminti iš anksto, ingredientus užvirkite ir atvėsinkite.
Ant dar karštų „dešrainių“ plona srovele pilkite pagaminto padažo ir patiekite.
Skanaus!