Virtuvė

Švelnų pavasarinį medų netrukus keis naudingasis liepžiedžių

Bitininkas Arvydas Rimkus sako, kad šiuo metu prekyboje vis dar yra švelnus pavasarinis medus, tačiau netrukus turėtų pasirodyti ir labai geromis savybėmis pasižymintis liepų medus.

A. Rimkus jau daugiau kaip 4 dešimtmečius užsiima bitininkyste, todėl turi sukaupęs daug patirties šioje srityje. Arvydo bitutės darbuojasi gražia, švaria gamta išsiskiriančiose vietovėse netoli Dubysos upės, o medumi jis nuolat prekiauja Centriniame Kauno turguje, įsikūrusiame prekybos miestelyje „Urmas“.

„Pavasarinis medus – iš žydinčių klevų, pienių, sodų vaismedžių, rapsų. Jis švelnesnis, ne toks saldus, be aštrių kvapų. Dėl to būtent pavasarinį medų renkasi saikingai paragauti ir diabeto riziką turintys žmonės“, – pasakojo  bitininkas.

Toks medus tinkamas žmonėms, kurie jautriai reaguoja į įvairius stiprius kvapus ir skonius. Įdėjus tokio medaus į arbatą jis nepakeis jos skonio.

Po kurio laiko ant prekystalių pasirodys ir liepų žydėjimo metų surinktas medus. Aromatingas ir sveikatai naudingas, medaus mėgėjų ypač mėgstamas šaltuoju metų laiku.

A.Rimkus pastebi, kad, lyginant su situacija prieš dešimtmetį ir anksčiau, medaus kainos dabar yra labai geros. Todėl kokybiško, rankų darbo medaus iš ūkininkų, dabar nesunku įsigyti. O anksčiau tai buvo beveik prabangos prekė.

Beje, bitininkas parduoda ne tik medų, bet ir įvairius jo produktus, gaminius.

„Galima įsigyti medaus su koriu, kas mėgsta pakramtyti, yra bičių pikio, duonelės, tikro vaško žvakių“, – vardijo pašnekovas.

Bičių duonelė, kaip ir medus, yra bičių iš žiedadulkių paruoštas maistas žiemai, joje gausu įvairių vitaminų. Duonelė vertinama dėl savo priešuždegiminio, antibakterinio, priešvėžinio poveikio.

Dar stipresnėmis antibakterinėmis savybėmis pasižymi bičių pikis, dar vadinamas propoliu. Jį bitės pagamina savo liaukose iš vaško ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Pagal poveikį jis lyginamas su antibiotikais. Pikį bitės naudoja užsandarinti avilio plyšius ir atbaidyti įvairius kenkėjus.

Jums gali patikti

Gruzdintuvė
Virtuvė

Karšto oro gruzdintuvė: į ką atkreipti dėmesį?

Karšto oro gruzdintuvės nepraranda savo populiarumo iki šiol. Vieni jau nebegali įsivaizduoti maisto gaminimo be jos, kiti dar tik bando
Virtuvė

Valgomojo stalas: kaip išsirinkti? (Interjero dizainerė pataria)

Valgomo baldai ir jų akcentas – valgomojo stalas – itin svarbūs kiekvienuose namuose. Pastarieji suburia šeimą, artimuosius ir draugus kartu