Mityba

Kodėl morkos oranžinės?

Morkos

Traški, sultinga ir natūraliai saldi morka – kaip stebuklinga oranžinė burtų lazdelė. Ji ne tik vitaminų bomba, bet ir nepamainomas ingredientas virtuvėje. Šias daržoves galima kepti, virti, troškinti, grilinti, bet jau pasirodžiusias pirmąsias pavasarinio derliaus morkytes skaniausia naudoti salotomis.

Morkos oranžinės yra tik kelis šimtus metų

„Morka yra tokia įprasta, kad dažnai net pamirštama, kiek naudos ji duoda sveikatai. Neatsitiktinai morkos yra vienas pirmųjų vaikams duodamų ir senjorams rekomenduojamų kietų patiekalų. Švelnaus skonio, turtingos vitaminų ir mineralų, lengvai virškinamos – tai lobis. Jos teigiamai veikia regėjimą ir odos būklę. Tai puikus beta karotino ir kitų antioksidantų šaltinis, jose taip pat yra daug kalio, kalcio ir magnio“, – pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Kinai morkas laiko vienu iš aštuonių vertingiausių maisto produktų, prancūzės sako, kad tai geriausia ir pigiausia grožio priemonė, o portugalai mėgsta morkų… uogienę. Pasaulyje žinomos dešimtys šios daržovės veislių: baltos, geltonos, violetinės ir juodos, tačiau didžiausia žvaigždė, žinoma, yra oranžinė.

Įdomu tai, kad morkos ne visada buvo oranžinės. Nors jos kaip maisto šaltinis naudojamas daug amžių, laukinės daržovės buvo baltos ir geltonos, o sodinamos – violetinės. Šiandien mums žinomos oranžinės morkos buvo pradėtos auginti ir populiarinti Nyderlanduose tik XVII amžiuje. Tai įvyko tuometinio karaliaus botanikų dėka – jie išvedė tokią veislę norėdami pagerbti Vilhelmą I Oranietį. Būtent dėl jo oranžinė spalva yra nacionalinė Nyderlandų spalva, o šios spalvos morkos iki šiol dominuoja ant mūsų stalų.

Perkant įvertinkite lapus

„Morkos dėl savo universalumo ir geros kainos yra vienos perkamiausių daržovių – jau daug metų nesitraukia iš populiariausiųjų penketuko. Dėl to jos yra ir viena laukiamiausių šviežio pavasarinio derliaus naujienų, tad pirkėjams stengiamės pasiūlyti jų kiek įmanoma anksčiau. Ypač mėgstami šviežių morkyčių su lapais ryšulėliai – neišleidus nė euro į namus galima parsinešti šiek tiek artėjančio pavasario“, – sako Vaida Budrienė.

Būtent lapai padės parduotuvėje išsirinkti ir skaniausias morkas, pataria V. Budrienė. Ieškokite jų tvirtų, su lygia odele ir įvertinkite lapus. Jie neturi būti sausi ar sudžiūvę, būti gražios žalios spalvos. Sveiki, švieži lapai daug pasakys ir apie pačios daržovės šviežumą.

Jie, beje, irgi yra valgomi, tačiau kartūs. Nedideliais kiekiais juos drąsiai naudokite salotose arba ruoškite pesto. Venkite morkų, kurios yra sutrūkinėjusios ar minkštos, arba tų, kurių viršus žalias – jos bus mažiau saldžios. Beje, mažesnės morkos paprastai būna saldesnio skonio nei didelės.

Jums gali patikti

sorų kruopos
Mityba

Sorų kruopos – ir pigios, ir vienos sveikiausių

Rūpinantis sveikata, vis dažniau ieškoma maisto produktų, kurie ne tik pasotintų, bet ir turėtų organizmą stiprinantį poveikį. Gilinamasi į įvairius
Ryžių patiekalas
Mityba

Viskas apie ryžius – dietologės patarimai

Ne paslaptis, kad dažnai pasibaigus didžiosioms žiemos šventėms ir gardžių vaišių likučiams, tenka vėl pradėti sukti galvą dėl dienos patiekalų