Duonai reikės:
- 300 ml drungno vandens;
- 30 g ir 5 g cukraus (padalyti);
- 7 g aktyvių sausų mielių;
- 600 g miltų;
- 240 g virtų, sutrintų bulvių;
- 10 g druskos;
- 90 g suminkštinto sviesto ir sviesto kepimo indui patepti;
- 30 g ištirpinto sviesto;
- Šiek tiek alyvuogių aliejaus;
Gaminimo eiga:
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite drungną vandenį ir 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Ant viršaus užbarstykite mielių ir palikite pastovėti, kol pradės putoti (apie 10 minučių). Įmaišykite mieles į vandenį.
- Į didelį dubenį suberkite miltus, likusius 2 šaukštus cukraus ir druską. Švariomis rankomis palaipsniui įmaišykite mielių mišinį (šiuo metu jis bus sausas ir trupantis), tada sudėkite bulves ir kruopščiai išmaišykite, kol neliks sausų vietų. Po 1 šaukštą įmaišykite suminkštintą sviestą, tada išverskite ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite iki vientisos masės dar 2-3 minutes.
- Didelį dubenį patepkite alyvuogių aliejumi ir perkelkite tešlą į dubenį. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite kambario temperatūroje, kol tešla padvigubės, maždaug 1 valandą. Tuo tarpu sviestu patepkite dviejų kepimo formų vidų.
- Švarų paviršių lengvai pabarstykite miltais, tada ranka suspauskite kumštį ir švelniai įspauskite į pakilusios tešlos vidurį. Išverskite tešlą ant paviršiaus, porą kartų paminkykite ir suformuokite rutulį. Tešlą perpjaukite per pusę. Į paruoštas kepimo formeles sudėkite kiekvieną pusę pjūviu žemyn. Vėl uždenkite ir leiskite pakilti dar 45 minutes. (Šiuo metu tešla turėtų būti pakilusi virš kepimo skardos kraštų.) Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C maždaug 30 minučių po 45 minučių kildinimo.
- Aptepkite kepinių viršų puse ištirpinto sviesto ir kepkite ant vidurinės orkaitės lentynos apie 30 minučių.
- Iškeptus duonos kepalus aptepkite likusiu ištirpintu sviestu. Prieš pjaustydami leiskite visiškai atvėsti.
Skanaus!
Už receptą dėkojame prekybos tinklui „Rimi“.