Mityba

Kodėl verta vartoti fermentuotus produktus?

Pomidorai

Maisto produktų fermentacija lietuviams gerai žinoma nuo seno. Fermentuoti produktai ne tik gali įnešti naujų skonių bei tekstūrų į lėkštes, bet ir yra ypač sveiki – juose gausu prebiotikų, probiotikų ir kitų sveikam organizmui būtinų elementų.

Ekspertai vieningai sutaria – fermentuoti galima beveik viską, o toks būdas ne tik prisideda prie geresnės sveikatos, bet ir yra itin draugiškas aplinkai, rašoma „Lidl“ pranešime spaudai.

„Agurkai, kopūstai, morkos, moliūgai, baklažanai, cukinijos, ridikėliai, bulvės, paprikos, grybai, obuoliai, kriaušės ar net žolelės – visi šie produktai gali būti rauginami. „Lidl“ parduotuvėse visus metus galite rasti šiam procesui tinkamų, itin kokybiškų produktų už prieinamą kainą. Svarbu pasitelkti savo fantaziją ir atsižvelgti į mėgstamus skonius“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ atstovė Karolina Labulytė.

Ji priduria, kad mums visiems gerai pažįstami ir plačiai vartojami kefyras, rūgpienis ar jogurtas taip pat yra fermentuoti produktai, kurie turi gerųjų bakterijų, yra lengviau skaidomi. 

Neabejotina nauda organizmui

Ekspertai vieningai sutaria – fermentuotų produktų vartojimas yra ne tik pigus būdas paįvairinti maisto racioną, bet ir suteikia itin didelę naudą organizmui. Pasak nevyriausybinės organizacijos „Gyvi Gali“ atstovės Austėjos Vakarinaitės, fermentuotas maistas ir gėrimai padeda sukurti tinkamą žarnyno bakterijų balansą bei palaikyti pakankamą virškinimo fermentų kiekį.

„Fermentuoti produktai yra praturinti gerosiomis bakterijomis, dar vadinamomis probiotikais. Toks maistas gerina virškinimą, stiprina imunitetą ir net padeda išvengti kai kurių chroniškų ligų. Taip pat fermentuotuose produktuose esančios bakterijos gali pagerinti folio rūgšties ar geležies pasisavinimą“, – sako A. Vakarinaitė.

Visi fermentuoti produktai yra apdorojami mielių ir bakterijų, tad baltymai, kuriuos mūsų organizmas įprastai pasisavina sunkiai, yra skaidomi lengviau. Todėl žmogaus organizmas paprasčiau suvirškina raugintas daržoves, vaisius, jogurtą ar pan. A. Vakarinaitė priduria, kad fermentuoti produktai – nepamainomas komponentas augaliniu maistu besimaitinančių žmonių lėkštėse.

„Fermentuotuose produktuose esančios gerosios bakterijos padeda įsisavinti naudingas drauge su augaliniu maistu gaunamas maistines medžiagas. Fermentavimo specialistai taip pat pažymi, kad natūralus fermentavimas padeda išsaugoti vertingas maistines medžiagas, kurios prarandamos maistą apdorojant aukšta temperatūra arba šaldant“, – tvirtina A. Vakarinaitė.

Jums gali patikti

sorų kruopos
Mityba

Sorų kruopos – ir pigios, ir vienos sveikiausių

Rūpinantis sveikata, vis dažniau ieškoma maisto produktų, kurie ne tik pasotintų, bet ir turėtų organizmą stiprinantį poveikį. Gilinamasi į įvairius
Ryžių patiekalas
Mityba

Viskas apie ryžius – dietologės patarimai

Ne paslaptis, kad dažnai pasibaigus didžiosioms žiemos šventėms ir gardžių vaišių likučiams, tenka vėl pradėti sukti galvą dėl dienos patiekalų