Virtuvė

Valgomojo stalas: kaip išsirinkti? (Interjero dizainerė pataria)

Valgomo baldai ir jų akcentas – valgomojo stalas – itin svarbūs kiekvienuose namuose. Pastarieji suburia šeimą, artimuosius ir draugus kartu minėti gražiausias metų šventes, sukaktis ar tiesiog kartu pavakarieniauti. Interjero dizainerė pastebi, renkantis naują valgomojo stalą, o kartu su juo – ir kėdes, verta gerai pirkinius apgalvoti.

 Todėl specialistė dalinasi penkiais patarimais, kaip valgomojo baldus tinkamai derinti prie namų ir jų šeimininkų poreikių.

Anot bendrovės „Gintaro baldai“ interjero dizainerės Jūratės Sventickienės, lietuviai vis daugiau dėmesio skiria valgomojo baldams, integruoja juos ir mažose erdvėse. „Šiandien dažnas gyvena mažesnėse erdvėse, kuriose pastatyti stalą, sutalpinantį gausų būrį svečių, gali tapti iššūkiu. Tačiau išeičių visada yra. Lietuviams valgomojo baldai namuose yra svarbūs, todėl, prieš perkant naują stalą ir kėdes, verta viską gerai apgalvoti. Tai padaryti bus lengviau, žinant pagrindines rekomendacijas“, – teigia J. Sventickienė.

Įsivertinkite poreikius 

Naujų valgomojo baldų integraciją į namus interjero dizainerė pataria pradėti nuo įsivertinimo, kur stalas planuojamas statyti. Interjero dizainerė siūlo apgalvoti, kiek jam reikės vietos, ar jos užteks. Anot pašnekovės, svarbu ir tai, kad stalas namuose nebūtų pernelyg didelis, netrukdytų judėti. 

„Taip pat reikėtų apgalvoti, kiek vietų prie šio baldo prireiks. Derėtų paskaičiuoti namuose gyvenančių žmonių ir dažniausiai apsilankančių svečių skaičių. Svarbu ir tai, ar prie stalo sėdės vaikai. Juk tik retuose namuose reikalingas stalas, sutalpinantis, pavyzdžiui, aštuonis žmones. Galbūt pakanka standartinio keturviečio? Toks stalas gali būti puikiai naudojamas kasdien, o jei dažnai sulaukiate svečių, rinkitės išskleidžiamą. Taip prireikus baldą praplatinsite ir sutalpinsite tiek visą šeimą, tiek didesnę kompaniją“, – pažymi ji.

Tik, anot interjero dizainerės, nors praplėtimo detalės dažniausiai būna intergruotos į patį stalą ir dažniausiai jų nereikia atskirai sandėliuoti, tačiau būna ir išlygų, tad verta suplanuoti, kur stalą praplatinančią dalį reikės laikyti, kuomet pastaroji nebus naudojama. „Kalbant apie baldo formą, stačiakampis stalas yra pats optimaliausias variantas. Apvaliam paprastai reikia daugiau vietos, didesnės erdvės“, – priduria dizainerė.

Derinkite prie vyraujančio interjero 

Kitas patarimas renkantis valgomojo stalą – kitų namuose esančių korpusinių baldų įvertinimas. Interjero dizainerė rekomenduoja atsižvelgti, kokie jie erdvėje dominuoja, kaip yra sustatyti.

„Naują stalą priderinti namuose gali būti iššūkis, jei namie dominuoja, pavyzdžiui, šviesaus ąžuolo spalva, gali būti sunku atitaikyti stalo atspalvį. Tokiu atveju ieškokite kitų dominuojančių spalvų arba detalių. Tai gali būti palangių, durų ar kitų interjero detalių spalva. Jeigu namie yra baltos palangės ir durys, tuomet rinkitės baltos spalvos stalą. Raskite interjere dominuojančią spalvą ar akcentus – baldus tada galima derinti prie jų“, – teigia pašnekovė.

Apgalvokite priežiūrą

Užsiminusi apie stalviršio spalvos pasirinkimą, J. Sventickienė siūlo apsvarstyti ir jo medžiagiškumą, nes pastarųjų pasirinkimas – ypač gausus. Stalviršis gali būti blizgios plokštės, natūralaus marmuro, akmens masės bei daugelio kitų, t.y. – pagamintas iš natūralių arba sintetinių medžiagų.

„Svarbu stalviršio dėvėjimasis bei jo kasdienė priežiūra. Jei stalą planuojate naudoti kasdien, įsivertinkite, jog su iš medžio masyvo pagamintu ar medžio lukštu dengtu stalviršiu reikės elgtis atsargiau, nes šios dangos bijo drėgmės, sąlyčio su karščiu. Tuo tarpu sintetiniai – laminuotos medžio drožlių plokštės, dirbtinio akmens ar marmuro imitacijos stalviršiai bus lengviau prižiūrimi, mažiau braižysis, nebijos drėgmės“, – tikina interjero dizainerė.

Rinkitės sumanumą

Norintiems, kad valgomojo stalas suderintų skirtingus poreikius ir sutalpintų svečius, J. Sventickienė pataria pagalvoti apie transformuojamus baldus. Jie, anot interjero dizainerės, šiuo metu yra patys paklausiausi.

„Turėti 4-6 vietų stalą kasdienai nėra būtina, ypač mažesnėse erdvėse. Galima rinktis transformuojamą baldą. Jis puikiai naudojamas ir kaip žurnalinis staliukas, ir stalas, kurį praplėtus ir paaukštinus, lengvai sutilps svečiai. Tuomet nereikia net daug kėdžių, stovinčių kasdien be funkcijos ir laukiančių ypatingų progų. Be to, tokio transformuojamo baldo konstrukcija neturi stalą praplečiančių išimamų detalių, taigi nebereikia galvoti, kur jas laikyti“, – akcentuoja pašnekovė.

Jums gali patikti

Gruzdintuvė
Virtuvė

Karšto oro gruzdintuvė: į ką atkreipti dėmesį?

Karšto oro gruzdintuvės nepraranda savo populiarumo iki šiol. Vieni jau nebegali įsivaizduoti maisto gaminimo be jos, kiti dar tik bando
Virtuvė

Ieškos jaunųjų virtuvės talentų

Jau šeštąjį kartą kulinarinis konkursas „S. Pellegrino Young Chef Academy 2024–25“ kviečia jaunuosius virėjus iš viso pasaulio mesti sau iššūkį,