Mityba

Rauginti kopūstai ir gerosios jų bakterijos

Rauginti kopūstai

Žiemą lydi šaltukas, sniegas ir mažiau saulės šviesos, o tokiomis sąlygomis keičiasi mūsų organizmo poreikiai. Vienas iš svarbių elementų, kuriuo šaltuoju metų laiku daugelis turėtų rūpintis, yra žarnyno gerosios bakterijos.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, raugintuose maisto produktuose galima rasti organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat – probiotinių bakterijų. Šie naudingi mikroorganizmai padeda praturtinti žarnyno mikroflorą, stiprina imuninę sistemą bei gerina virškinimą.

Praturtina žarnyno mikroflorą

Žiemą kopūstus dažnai skanaujame ne tik žalius ar troškintus, bet ir raugintus. Tokie kopūstai yra pilni naudingųjų medžiagų, kurios svarbios žarnyno mikrofloros puoselėjimui. Be to, švelniai rūgštus raugintų daržovių skonis yra malonus gomuriui.

Sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, rauginimo metu maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, o šį procesą vykdo bakterijos, dar vadinamos probiotikais. Todėl šaltojo sezono metu ji ragina raugintas daržoves dažniau įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

„Rauginti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: vitaminų bei mineralų šaltinis. Tokiose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, skaidulinių medžiagų, yra geležies, cinko. Tad vartodami šiuos produktus rūpinamės savo virškinimo sistemos sveikata, nes juose esantys probiotikai prisideda prie žarnyne esančių gerųjų bakterijų sudėties puoselėjimo, gerina žarnyno veiklą ir bendrą organizmo būklę. O gerosios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai, net mūsų emocijoms“, – sako dr. E. Gavelienė ir priduria, jog renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti jų sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą.

Pataria laikyti šaldytuve

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, rauginimas – paprastas ir gana greitas produktų konservavimo būdas, padedantis išsaugoti vitaminus bei sveikatai naudingas medžiagas. Jis padeda nešvaistyti daržovių derliaus bei leidžia skanauti traškias, malonia rūgštele pasidengusias daržo gėrybes visus metus: „Nepasiruošusiems atsargų žiemai, turime pasiūlyti kelių rūšių tradicinių raugintų kopūstų, pagardintų morkomis ar spanguolėmis, raugintų ir troškintų kopūstų, taip pat raugintų agurkų. Raugintus kopūstus reikėtų laikyti šaltai – rūsyje arba šaldytuve, be to, svarbu, kad jie būtų apsemti skysčiu.“

O renkantis šviežius kopūstus komercijos operacijų vadovė pataria atkreipti dėmesį į jų kietumą. „Įsitikinkite, jog kopūstas yra pakankamai tvirtas. Jei jaučiate, kad kopūstas yra minkštas ir purus, o ne kietas ir tankus, ši daržovė gali būti supuvusi iš vidaus. Reikėtų pirkti šviežius, nenuvytusius ir neturinčius pažeidimų išorėje kopūstus. Įprastų šviežių gūžinių kopūstų lapai turėtų būti žalios, o žiemą – šviesesnės, beveik baltos spalvos“, – pažymi specialistė.

Norint kopūstus kuo ilgiau išlaikyti šviežius, labai svarbios ir jų laikymo sąlygos. „Tobuliausia kopūsto laikymo temperatūra siekia 0 laipsnių. Tad parsivežus daržoves namo labai svarbu jas įdėti į šaldytuvo daržovių stalčių, tai padės išlaikyti kopūstą šviežią ilgesnį laiką. Žinoma, vis patikrinkite, ar jis nepradėjo gesti. Tinkamiausia šią daržovę suvartoti per 3–5 dienas“, – pataria O. Suchočeva.

Rauginti kopūstai su svogūnų laiškais

Jums gali patikti

sorų kruopos
Mityba

Sorų kruopos – ir pigios, ir vienos sveikiausių

Rūpinantis sveikata, vis dažniau ieškoma maisto produktų, kurie ne tik pasotintų, bet ir turėtų organizmą stiprinantį poveikį. Gilinamasi į įvairius
Ryžių patiekalas
Mityba

Viskas apie ryžius – dietologės patarimai

Ne paslaptis, kad dažnai pasibaigus didžiosioms žiemos šventėms ir gardžių vaišių likučiams, tenka vėl pradėti sukti galvą dėl dienos patiekalų