Mityba

Viskas apie ryžius – dietologės patarimai

Ryžių patiekalas

Ne paslaptis, kad dažnai pasibaigus didžiosioms žiemos šventėms ir gardžių vaišių likučiams, tenka vėl pradėti sukti galvą dėl dienos patiekalų su nemenkai paplonėjusia pinigine. Tuomet tenka atsigręžti į tokius laiko patikrintus produktus kaip bulvės ir ryžiai.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skirtingos ryžių rūšys pasižymi kiek skirtingomis sveikatai palankiomis maistinėmis savybėmis, tad verta nusimanyti apie populiariausius – baltuosius, ruduosius, „Basmati“ bei „Jazmine“.

Baltieji ir rudieji ryžiai – kurie palankesni sveikatai?

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog renkantis ryžius svarbu atsižvelgti į jų maistingumą: vienos jų rūšys apdorojamos intensyviau, tad ir maistinių medžiagų kiekis gali būti mažesnis nei tų, kurių apdorojimas minimalus. 

Edita Gavelienė
Edita Gavelienė

„Baltieji ryžiai intensyviai apdorojami, todėl gaunami rafinuoti grūdai, kurie yra minkštesni ir švelnesnio skonio. Nors ryžiai yra greitas energijos šaltinis, nes yra lengvai virškinami, rafinavimo proceso metu pašalinami išoriniai sluoksniai, kuriuose yra skaidulų, vitaminų ir mineralų. Maistinė vertė palyginti nedidelė, joje yra nedidelis kiekis baltymų ir pėdsakai B grupės vitaminų. Iš kitos pusės, rudieji ryžiai yra nepilnai šlifuoti grūdai, juose išlieka sėlenų sluoksnis ir gemalas, todėl jų maistingumas didesnis. Jie turtingi maistinėmis skaidulomis, reikalingomis virškinimo sveikatai ir pastoviam cukraus kiekiui kraujyje palaikyti. Tai geras vitaminų, tokių kaip B grupė ir mineralų, įskaitant magnį ir seleną, šaltinis“, – apie baltųjų ir rudųjų ryžių skirtumus pasakoja gydytoja dietologė. 

Verta žinoti ir apie „Basmati“ bei „Jazmine“ ryžius 

Jeigu jau nuspręsta rinktis baltuosius ryžius, dr. E. Gavelienės teigimu, vertėtų pasidomėti ir mažiau Lietuvoje tradicinėmis ryžių rūšimis – „Basmati“ ir „Jazmine“: nors jų maistingumas panašus į baltųjų ryžių, tačiau dėl kitokios tekstūros išvirus, jie žmogaus organizme skaidomi lėčiau nei paprasti baltieji ryžiai.

„Basmati“ ryžiai gali būti valyti – baltieji ir mažiau apdoroti – rudieji. „Basmati“ ryžių veislės pasižymi ilgais grūdeliais ir išskirtiniu aromatu. Net ir baltųjų „Basmati“ ryžių glikemijos indeksas yra mažesnis nei įprastų ryžių, todėl jų saikingai skanauti gali ir tie, kurie rūpinasi cukraus kiekiu kraujyje. Ruduosiuose „Basmati“ ryžiuose yra vidutinis kiekis skaidulų, kurios naudingos virškinimui. O „Jazmine“ ryžiai, dažniausiai naudojami Pietryčių Azijos patiekaluose, turi kvapnų aromatą, išvirę yra šiek tiek lipnios tekstūros. Maistiniu požiūriu „Jazmine“ ryžiai panašūs į baltuosius. Sveikatai palankioje mityboje patariama kontroliuoti porcijas, kad būtų galima sekti suvartojamų kalorijų ir angliavandenių kiekį“, – sako gydytoja dietologė.

Kodėl ryžiai – biudžetui draugiškas produktas?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad paklausiausi tarp pirkėjų – įprasti ilgagrūdžiai baltieji ryžiai, o pardavimai neženkliai išauga šaltuoju metų laiku – spalio ir vasario mėnesiais.

Olga Suchočeva
Olga Suchočeva

„Ryžiai auginami įvairiose pasaulio dalyse, o plačiai paplitęs jų auginimas prisideda prie stabilaus tiekimo. „Rimi“ turime ilgagrūdžių (baltųjų, rudųjų, raudonųjų, juodųjų, „Basmati“, „Jasmine“), trumpagrūdžių „Arborio“, apvaliagrūdžių, ryžių sušiams, paelijai bei laukinių ryžių. Taip pat ryžių populiarumą lemia tai, jog jie yra neįtikėtinai universalūs ir gali būti naudojami įvairiems patiekalams gaminti: šis produktas gali būti daugelio patiekalų pagrindas ir papildyti įvairius ingredientus. Be to, tinkamai laikomų ryžių galiojimo laikas ilgas, todėl juos lengva pirkti dideliais kiekiais be rizikos sugesti, o tai leidžia sutaupyti perkant didesnius kiekius“, – teigia O. Suchočeva. 

Plovas su morkomis, riešutais ir žolelėmis 

Jums gali patikti

sorų kruopos
Mityba

Sorų kruopos – ir pigios, ir vienos sveikiausių

Rūpinantis sveikata, vis dažniau ieškoma maisto produktų, kurie ne tik pasotintų, bet ir turėtų organizmą stiprinantį poveikį. Gilinamasi į įvairius
Viščiukas
Mityba

Kaip tobulai orkaitėje iškepti viščiuką?

Keptas viščiukas – viena lengviausių ir pigiausių vakarienių, kadangi jai nereikia nei daug ingredientų, nei ilgai suktis virtuvėje. Kone visą