Be lukšto virti kiaušiniai? Priešingai nei gali pasirodyti, juos pagaminti nėra sunku, sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė ir dalijasi patarimais.
Ir su actu, ir be – 3 metodai išvirti kiaušinį be lukšto
Virtas kiaušinis be lukšto (angl. „poached egg“) dažnai tampa vėlyvųjų pusryčių žvaigžde. Ruošiami ne tik madingieji „Benedikto“ kiaušiniai, bet taip paruošti jie derinami su salotomis, avokado skrebučiu, įvairiais kitais sumuštinių priedais, jie labai skanu su keptomis bulvėmis ir smidrais.
„Visa esme – kaušinis turi būti su išvirtu baltymu, o jo viduje esantis trynys turi išlikti skystas. Jie ant lėkštės ar sumuštinio perkeliami sveiki, ir tik tada perpjovus peiliu ar šakute ant patiekalo išsilieja auksinis trynys. Norint juos sėkmingai paruošti, reikia naudoti kuo šviežesnius kiaušinius. Taip pat reikėtų juos iš anksto išimti iš šaldytuvo – tai jau bus gera pradžia, padedanti pamatus sėkmei“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tuomet kiaušinį be lukšto galima išvirti vienu iš trijų būdų.
Su actu. Užvirinkite vandenį, įpilkite acto (litrui vandens – šaukštas acto), šaukštu sukurkite sūkurį ir įmuškite kiaušinį. Maždaug po 3–4 minučių išimkite juos kiaurasamčiu.
Su maistine plėvele. Į stiklinę ar puodelį įtieskite maistinę plėvelę, įmuškite į ją kiaušinį ir suriškite kraštus – padarykite maišelį. Įdėkite į verdantį vandenį, maždaug po 3–4 minučių kiaušinis bus paruoštas.
Su mažais dubenėliais. Kiaušiniams virti panaudokite mažus dubenėlius – pavyzdžiui, skirtus serviravimui ar „creme brulle“ kepimui. Į juos įmuškite kiaušinius ir įdėkite į verdantį vandenį. Virkite apie 4 minutes.
Turkiški be lukšto virti kiaušiniai česnakiniame jogurto padaže
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 1 puodelio graikiško jogurto, 1-2 česnako skiltelių, 2 kiaušinių, 3 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus, 1-2 šaukštų acto (nebūtina), 2 šaukštelių raudonosios paprikos dribsnių.
Gaminame:
- Dubenėlyje sumaišykite kambario temperatūros jogurtą ir česnaką, įberkite žiupsnelį druskos ir gerai išplakite. Jogurto mišinį padalykite į du dubenėlius ir kol kas atidėkite į šalį.
- Išvirkite abu kiaušinius be lukšto.
- Paruoškite alyvuogių aliejaus padažą. Nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies pašildykite alyvuogių aliejų ir įdėkite paprikos dribsnių.
- Išvirtus kiaušinius be lukšto perkelkite į paruoštus dubenėlius su jogurtu ir apšlakstykite pašildytu aliejumi. Patiekite su mėgstama duona.